e Devlet başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? TC ile tapu sahibi sorgulama şifresiz

e Devlet başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? TC ile tapu sahibi sorgulama şifresiz

Başkasına ait tapu sorgulama işleminde kullanılacak yöntemler merak konusu olurken yeni e-Devlet açıklaması geldi. T.C. ile tapu sorgulama şifresiz en çok araştırılan konuların başında yer alırken isimden tapu kaydı sorgulama için yeni duyuru geldi.

e Devlet başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? TC ile tapu sahibi sorgulama şifresiz! Son dönemde yükselen konut fiyatları rekor seviyelere ulaşırken tapu kaydı sorgulama aramaları da arttı. Milyonluk evlerin sahipleri merak konusu olurken eşime ait tapu sorgulama, babamın üzerine tapu sorgulama aramalarında da artışlar dikkat çekti.

Türkiye'de yer alan tüm taşınmaz mallara ilişkin tapu kayıtları tapu sicil kaydına işlenmekte olup bu kayıt ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tutulmaktadır. Tapu bilgileri üzerinde devir, satış, ipotek, bağış, şerh gibi tüm kayıtlar sicil kaydına işlenir. Yine taşınmazın sahibi bu sicil kütüğüne işlenir ve adına tapu çıkartılarak kayıt altına alınır.

T.C. İLE TAPU SORGULAMA İŞLEMİ MÜMKÜN MÜ?

Taşınmazın gerçek sahibini gösteren resmi belgeye tapu adı verilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu senedi çıkartılır ve bu tapunun üzerinde taşınmazın adresi, metrekaresi, özelliği gibi pek çok bilgi yer alır. Tapunun amacı taşınmazın resmi olarak kime ait olduğunu göstermesidir.

Taşınmazın satışı, bağış yolu ile değiştirilmesi, miras kalması, üzerine ipotek konulması, aile şerhi konulması gibi tüm işlemler tapu kaydına işlenir. Tapu senedi kişinin kendisine teslim edilmekte olup gelişen teknoloji sayesinde tapu kaydı internet üzerinden de artık sorgulanabilmektedir.

e-DEVLET TAPU SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Pek çok hizmet e-Devlet sistemi ile entegre olarak sunulmakta olup tapu sahiplerine bu sistem üzerinde adlarına kayıtlı olan tapuyu sorgulama imkanı verilmektedir. Şifresi olmayan kişiler internet bankacılığı üzerinden e-Devlet sistemine geçiş yaparak ardından arama bölümüne tapu sorgulama yazarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri Sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

tapu-sorgulama.jpg

BABAMIN ÜZERİNE TAPU SORGULAMA, ÖLEN KİŞİYE AİT TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapu sorgulama yazarak yine aynı şekilde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri Sorgulama (Mirasçısı Olduğunuz Kişi Adına) ekranı sayesinde ölen kişiye ait tapu sorgulaması yapabilirsiniz. Başkasına ait tapu sorgulama ise sadece avukatlar tarafından yapılabilmektedir. Avukat yetkisi olan kişiler bu sistem üzerinden başkasına ait tapu bilgisi sorgulama yapma hakkına sahiptir.